26-08   02-08   20-06   23-05   02-2010   20-11   29-08   04-08   16-06   14-05   23-04   02-03   01-2009   07-12   24-08   06-08   05-2008  

Extra nieuws.

Voordat de verhalen een eigen leven gaan leiden en ‘dramatische’ vormen gaan aannemen even een berichtje tussendoor.


We hebben in ons verslag melding gedaan van onze verlengde stop in Locmiquelic vanwege de slechte weersomstandigheden. Wat we tot nu toe daarbij nog niet hadden vermeld is dat deze stop ook te maken had met steeds erger wordende maagproblemen van Marianne. Ondanks diverse onderzoeken en diverse medicijnen verergerden de maagpijnen alleen maar. Om een heel lang verhaal kort te maken: Marc (onze ‘kastelenvriend’ waar we een paar dagen te gast zijn geweest en die huisarts is) vindt dat het allemaal niet klopt en hij stuurt Marianne naar een radioloog voor een echo van haar galblaas. Conclusie van de echo: ‘ontelbare’ (echt: zo staat het in het rapport) kleine steentjes en enkele grotere die met een zekerheid van 90% verantwoordelijk zijn voor de maagpijnen. De galblaas moet eruit en het moet ook redelijk snel gebeuren, want de kleine steentjes kunnen verstoppingen naar de alvleesklier veroorzaken en dan zijn we nog verder van huis (figuurlijk gesproken). Kortom: Marc regelt een goede chirurg en de boosdoener wordt op 2 maart in een kliniek in Lorient verwijderd middels een endoscopie (voor de kenners: Laparoscopie Cholecystectomie). Door middel van 4 gaatjes in de buik wordt de galblaas met chopsticks eruit getjoept.
De ingreep verloopt voorspoedig en 1 dag later is Marianne alweer terug op de Zilver. Ze heeft amper pijn aan haar buik maar wel veel pijn op de borst en ze heeft moeite met ademen. Zoals ze zelf zegt: “Het lijkt wel of ze mijn borstkas als trampoline hebben gebruikt tijdens de operatie. Ik bedoel: op een OK moeten ze toch een beetje schik maken nietwaar? Of misschien hebben ze per ongeluk mijn long verwijderd in plaats van mijn galblaas. Ze amputeren toch ook wel eens een verkeerd been?”

Loïc, een bevriende gepensioneerde anesthesist, die we hier in de haven hebben leren kennen en die elke dag even komt kijken, vindt het niet kloppen en neemt Marianne na 4 dagen mee terug naar de chirurg. Er wordt een röntgenfoto gemaakt en het blijkt dat ze tijdens de operatie een klaplong (ook weer voor de kenners: Pneumothorax) heeft opgelopen. (Dat wil zeggen dat er een luchtbel tussen 2 longvliezen in zit). Binnen 5 minuten ligt ze op de intensive care (standaard procedure) waar via de borst een drain moet worden aangelegd, om de lucht zo snel mogelijk uit de luchtbel te krijgen.

Weer een gat erbij: ze lijkt onderhand wel een Leerdammer!


De arts die de ingreep gaat uitvoeren vraagt, terwijl hij zich staat te wassen en zijn operatiekleding aantrekt, aan Marianne of ze op tv wel eens naar ‘ER’ kijkt. “Nooit” zegt Marianne. “Gelukkig”, zucht de arts, “want dit is namelijk net als in ‘ER’, alleen lijk ik totaal niet op George Clooney”. Dat had ie natuurlijk niet moeten zeggen. Omdat Marianne z’n echte naam niet weet, refereert ze bij de verpleegsters de hele tijd naar hem als 'dr. Clooney'. Dat wordt door de betreffende verpleegsters direct gniffelend overgenomen en aan hem terugverteld. Waarschijnlijk zal hij nu de rest van zijn dagen in de kliniek als ‘dr. Clooney’ slijten. Het aanbrengen van de drain is erg pijnlijk en helaas moet het 2 maal gebeuren omdat de eerste poging mislukt. Ook de tijd dat de drain erin zit is niet prettig te noemen, maar 2 dagen later wordt ie gelukkig weer verwijderd door dr. Clooney: pffffft dat lucht op!


En wat is het dan toch weer fijn om lekker samen op de Zilver te zijn! Marianne moet het nu 4 tot 6 weken rustig aan doen, ze moet nog naar een longarts voor een scan en voor controle en ondertussen doet ze ademhalingsoefeningen om de long weer op volle kracht te laten werken. Enige domper op de pret is dat ze hoogstwaarschijnlijk nooit meer met persluchtflessen zal mogen duiken. Voor de rest gaat het allemaal goedkomen, maar ons zeilavontuur zal iets langer op zich moeten laten wachten. Nog even geduld dus a.u.b. …………....!